empty

Maatschappelijke impact creëren met Groenteproductie Flevoland

donderdag 09 jul 2020

Als werkgever heb je een belangrijke rol in de ontwikkeling van werknemers. Groenteproductie Flevoland pakt die verantwoordelijkheid samen met Impact en geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans.

Waardevolle schakel

Het begon allemaal zo’n tien jaar geleden. In die tijd was een medewerker van Impact werkzaam in de groentewinkel van André Weijmer en Gert Koekoek. Toen André en Gert in 2012 Groenteproductie Flevoland startten en kritisch naar hun werkzaamheden keken, was de conclusie dan ook dat de werkzaamheden van het bedrijf ook prima uit te voeren zijn door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De samenwerking tussen Impact en Groenteproductie Flevoland liep goed en werd intensiever in 2019, toen tijdens een netwerkbijeenkomst Mariska van Woerden, accountmanager bij Impact, Gert Koekoek, algemeen directeur van Groenteproductie Flevoland tegen het lijf liep. Informeel werd duidelijk dat beide partijen meer voor elkaar konden betekenen. De samenwerking is daardoor verder verdiept tot een partnerschap.

André Weijmer vertelt: ‘Het is zo mooi om mensen de ruimte te kunnen geven om ervaring op te laten doen en ze te laten kijken of dit soort werk iets voor ze is en of het bij ze past. Vervolgens bekijken we samen of het daadwerkelijk werkt. Zo hebben we dat ook heel positief ervaren met Jolanda van Hoven, een echte doorzetter, zelfredzaam en gedreven, die via een lange weg helemaal haar plek bij onze organisatie heeft gevonden.

Dit is zo’n mooi voorbeeld dat ik andere ondernemers wil adviseren ook maatschappelijk te gaan ondernemen. En met Impact werkt dat gewoon heel goed. Zij zijn echt de schakel tussen het bedrijf en de mensen en zorgen voor goede begeleiding’ - Andre Weijmer

Samenwerking

Voordat Jolanda van Hoven (51 jaar en woonachtig in Swifterbant) aan de slag ging bij Groenteproductie Flevoland zag haar leven er heel anders uit. Na een onstuimige periode van medische complicaties was Jolanda na 17 jaar weer klaar om aan het werk te gaan. In 2018 klopte zij zelf bij Impact aan. Impact leverde begeleiding op maat en zo maakte zij een mooie ontwikkeling door, vertelt Jeroen Speek, loopbaanbegeleider bij Impact. Maar dat het allemaal niet vanzelf ging is een feit. Impact is samen met Jolanda echt bij het begin begonnen van 1 op 1 begeleiding steeds een stapje verder, totdat er genoeg zelfvertrouwen was om het buiten de muren van Impact te proberen” Jolanda kreeg via Impact een ontwikkelwerkplek bij Roos KCB in Dronten. Na een warm welkom voelde zij zich daar heel snel helemaal thuis en groeide zij enorm als persoon. Hier kon ze haar ontwikkeldoelen, zoals grenzen aangeven, vertrouwen in anderen en voor haarzelf opkomen verder ontwikkelen. Toen haar leerzame ontwikkelwerkplek bij Roos KCB eindigde, ging Impact opzoek naar een nieuwe plek. Er volgde een zware tijd voor Jolanda. Verschillende werkgevers maakten beloftes die niet waargemaakt werden. Een periode vol met teleurstellingen. Ze ontving gelukkig wel veel steun van Impact. Door de goede samenwerking en contacten met loopbaanbegeleider Jeroen Speek ging Jolanda niet bij de pakken neerzitten en kwam Jolanda uiteindelijk terecht bij Groenteproductie Flevoland.

Mensen een kans geven.

Jeroen Speek is erg te spreken over de samenwerking met Groenteproductie Flevoland en de geweldige kans die zij samen met Impact aan Jolanda van Hoven hebben gegeven. ‘Het verhaal van Jolanda is een prachtig voorbeeld van hoe iemand met een forse achterstand op de arbeidsmarkt in een relatief korte tijd doorgestroomd is naar een betaalde baan bij een reguliere werkgever. Het verhaal is zo mooi, omdat ik haar in korte tijd zo heb zien groeien als mens. Productiewerk wordt vaak onderschat, maar het is echt geen makkelijk werk dat Jolanda doet. Zij wordt uitgedaagd en maakt lange dagen, maar heeft vooral veel plezier in haar werk. Haar inzet en motivatie hebben er toe geleid dat ze nu een reguliere baan heeft bij Groenteproductie Flevoland en haar eigen geld verdient. Daar mag ze enorm trots op zijn. Ze heeft Impact nu niet meer nodig en dát is uiteindelijk waar Impact het voor doet!’

Vorige

Inburgeren