empty

E-zine Alliantie Samen Werken voor Werk

Marjolein 200x200.png
vrijdag 19 jan 2024

Het nieuwste E-zine van Samen Werken voor Werk is uit. Lees het artikel waarin onze collega Marjolein Schlijper reageert op de  stelling. 

De Alliantie Samen Werken voor Werk zoomt in haar nieuwste E-zine in op de weg naar werk van statushouders. Onze collega Marjolein Schlijper heeft meegewerkt aan dit E-zine en reageert op de voorgelegde stelling.
 

“Inburgeringstrajecten kunnen sneller en beter door bundeling”

Marjolein Schlijper, loopbaanbegeleider bij maatschappelijke werkgever Impact

“Ik ben het niet eens met de stelling. Het inburgeringstraject dat statushouders doorlopen voordat ze aan het werk kunnen, is heel intensief. Daarom vind ik het logisch dat ze dit vanuit de uitkeringssituatie starten. Bij de Zelfredzaamheidsroute gaat het om 800 uur verplichte taalles en 800 uur participatie. En dat terwijl er bij het inburgeren in een ander land voor een gezin nog veel meer komt kijken. Wel kunnen inburgeringstrajecten vaak beter of sneller. Daardoor kunnen statushouders dan sneller aan het werk en uit hun uitkering komen. Dit vraagt vooral om een duidelijk en goed georganiseerd inburgeringstraject. Wij zijn er daarom voorstander van om alles onder één dak te organiseren: werken, leren en de persoonlijke begeleiding. Dat werkt beter en efficiënter en het geeft kandidaten meer duidelijkheid. Dat is een belangrijke succesfactor. Bijvoorbeeld omdat deelnemers zo bij hun traject contact hebben met een kleiner aantal vaste mensen. Dit zorgt voor betere communicatie – in het begin vaak toch al een uitdaging – en een planning waarin minder agenda’s een rol spelen. Dat komt de doorlooptijd ook ten goede. Als deelnemers onvoldoende overzicht hebben, leidt dat sneller tot absentie of langere trajecten met minder goede resultaten. Toch organiseren gemeenten dit heel verschillend. Vaak ook wél met meerdere verschillende partijen. Dan moet een gemeente zelf wel echt zorgen voor goede regie. Wij werken vooral met statushouders in de gemeenten Kampen en Dronten. Alleen al in deze twee gemeenten zijn de aanpak en beschikbare voorzieningen behoorlijk verschillend. Dan kun je nagaan hoe dat in 342 Nederlandse gemeenten is. Ook werkgevers hebben daar veel last van als zij statushouders uit verschillende gemeenten aan het werk willen helpen.”

Meer lezen over de weg naar werk van statushouders? Lees het hele E-zine met interessante artikelen over het signaleren van obstakels en het benutten van kansen.

Vorige





Inburgeren