empty

Met Praktijkleren zetten we mensen in hun kracht

Website Praktijkleren.png
maandag 22 mei 2023

De mbo-praktijkverklaring is een mooie opstap voor mensen waarvoor het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat (nog) niet haalbaar is. Praktijkleren met de praktijkverklaring biedt dan uitkomst! Zo ging ook Dries Klumpje, medewerker Groenvoorziening bij Impact, van start met Praktijkleren. Dries is een enthousiaste IJsselmuidenaar, 35 jaar en al 16 jaar werkzaam bij Impact in Kampen.

Pilot
Eind 2022 startte Impact samen met Zone.college de pilot ‘Praktijkleren’. Drie Impact medewerkers doen mee met de pilot, waaronder Dries. Het gaat hierbij om een kortdurende mbo-scholing voor praktische werkzaamheden. Onder begeleiding van Peter Bruintjes, voorman Groenvoorziening, en Jan van Lanen, instructeur bij Zone.college, ging Dries enthousiast aan de slag.
 
Praktijkverklaring
Tijdens deze kortdurende mbo-scholing ging Dries aan het werk met voor hem nieuwe praktische, assisterende werkzaamheden. Zo maakte hij zich schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden eigen, deed hij voorbereidende werkzaamheden met betrekking tot het planten en leerde hij meer over het veilig werken met diverse machines. Tijdens het traject waren er een drietal meetmomenten, waarop besproken werd hoe het ging. “Van het leren van de verschillende nieuwe werkzaamheden, krijg ik veel energie. Ik kom enthousiast thuis uit m’n werk en ga er ook met heel veel plezier weer naartoe”, vertelt Dries. Peter Bruintjes vult aan: “Dries heeft de afgelopen maanden veel geleerd en inmiddels heeft hij de diverse praktijkopdrachten met succes afgerond. In juni mag hij zijn mbo-praktijkverklaring in ontvangst nemen. Het mooie aan Praktijkleren is dat we de vaardigheden van medewerkers kunnen kwalificeren met een landelijk erkend document. We kunnen ze een goed papiertje bieden voor duurzame inzetbaarheid. Met Praktijkleren zetten we onze medewerkers in hun kracht.”
 
Programma op maat
Jan van Lanen: “We hebben voor de medewerkers van Impact programma’s op maat gemaakt, waarbij is gekeken naar de behoefte en vraag vanuit de opdrachtgever en de individuele medewerker. In de programma’s zitten praktijkonderdelen van een groene mbo-opleiding. Dries kon de vaardigheden eigen maken tijdens het uitvoeren van zijn dagelijkse werkzaamheden bij Impact. Bij Praktijkleren hoeven de medewerkers niet naar school of examen te doen. De naam zegt het eigenlijk al, door de werkzaamheden goed in de praktijk uit te voeren kan de medewerker een erkende mbo-praktijkverklaring behalen. Het is altijd weer een feestje om praktijkverklaringen af te mogen geven. In juni maken we er een leuke happening van.”
 
Impact
Impact is een maatschappelijke organisatie die zich richt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Impact staat het begeleiden, ontwikkelen en plaatsen van mensen centraal. Impact is een erkend leerwerkbedrijf en heeft werkplekken om de praktijkverklaring te halen. De praktijkverklaring is een waardevol alternatief als een diploma of mbo-certificaat niet of nóg niet mogelijk blijkt te zien. De praktijkverklaring laat zien wat mensen in huis hebben en wat ze geleerd hebben bij Impact. Impact is achter de schermen bezig praktijkleren op het gebied van warehousing, productie, catering en schoonmaak te introduceren.
 
Zone.college
Zone.college is met 8 locaties, ruim 900 medewerkers en meer dan 7.000 leerlingen/studenten de grootste groene opleider van Oost-Nederland. In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven biedt de organisatie praktijkgericht beroepsonderwijs voor vo-leerlingen, mbo-studenten en medewerkers in de groene sector. Wie behoefte heeft aan meer informatie over Praktijkleren met de praktijkverklaring, kan contact opnemen met afdeling Groei.zone. Geïnteresseerden kunnen hier ook terecht met vragen over de financiële regelingen. E-mail: contact@zone.college.
Telefoonnummer: 088 – 26 20 703.
 

Vorige

Inburgeren