empty

Minister Schouten bracht werkbezoek aan Werkcafé en Impact in Kampen

Werkbezoek Carola Schouten.png
dinsdag 03 okt 2023

Maandagmiddag 2 oktober bracht (demissionair) minister Carola Schouten een werkbezoek aan het Werkcafé en Werkbedrijf Impact. 

Maandagmiddag 2 oktober bracht (demissionair) minister Carola Schouten een werkbezoek aan het Werkcafé en Werkbedrijf Impact. De minister liet zich onder andere door wethouder Jan Peter van der Sluis en Rob Rikmanspoel (directeur Impact) informeren over de werkwijze binnen het Werkcafé. Een laagdrempelige plek waar werkzoekenden en mensen met vragen over werk gewoon binnen kunnen lopen. Ze bracht ook een bezoek aan de werkplekken van het Werkbedrijf Impact waar de minister in gesprek ging met verschillende medewerkers.

Minister Carola Schouten sprak na afloop: “Het is heel bijzonder om te zien hoe ze bij het Werkcafé werken. Uitgangspunt is ‘wat heeft iemand nodig’ en niet ‘wat is de regeling die we hebben’. Bij het Werkcafé komen veel disciplines samen die allen kunnen helpen bij het vinden van een baan. Dat helpt niet alleen de mensen die binnenkomen bij het Werkcafé, maar het maakt het makkelijker om direct de juiste hulp te bieden. En als je dan ziet wat voor werk ook Impact als maatschappelijke werkgever heeft en aanbiedt en hoe ze bezig zijn om samen met ondernemers uit de buurt het werk te organiseren, dan vind ik het Werkcafé en Impact echt wel voorbeelden voor andere regio’s.“
 
Wethouder Jan Peter van der Sluis kijkt tevreden terug op het werkbezoek. “Dat we vanmiddag de kans kregen om de minister te informeren over hoe wij binnen het Werkcafé werken, is voor ons heel belangrijk. Hiermee wordt het Werkcafé als voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland breed gedeeld. De opgedane indrukken van het werkbezoek neemt ze mee terug naar Den Haag. Wij zijn trots op wat we hier neergezet hebben. Ik vind het dan ook een compliment dat de minister hier belangstelling voor heeft en dit bezoek hoog op haar verlanglijstje had staan.”
 
Het Werkcafé geeft invulling aan de visie van minister Schouten op de te vernieuwen Participatiewet. Met het Werkcafé en daarmee Impact sluiten we aan op wat mensen (aan) kunnen en nodig hebben. Er wordt in het Werkcafé rekening gehouden met verschillen tussen mensen en de situatie waarin zij verkeren. Zodoende sluit het Werkcafé aan op het brede sociale domein, zoals de Jeugdwet en de WMO. Mensen worden gestimuleerd om mee te doen in de maatschappij tot en met een betaalde baan.
 
Rob Rikmanspoel, directeur van Impact: “Het is goed om te zien dat de ambitie van het Werkcafé met Impact past bij de nieuwe uitvoering van de Participatiewet. Het is niet alleen maar werk, maar breder dan werk. Wij zoeken de combinatie met andere organisaties vanuit het Werkcafé, maatschappelijk en ondernemers, om onze ambities te verwezenlijken op uitnodiging van de gemeente.”
 
Werkcafé
Het Werkcafé is een initiatief van de gemeente Kampen en Werkbedrijf Impact. Of je nu advies voor je loopbaan nodig hebt, een sollicitatietraining, hulp wilt bij de Nederlandse taal of een vrijwilligers- of betaalde baan zoekt. In het Werkcafé komt dit allemaal samen. Bovendien verwijst het Werkcafé naar ketenpartners die ook iets kunnen betekenen in de ondersteuning van inwoners, zoals Financiën op Koers, armoedebestrijding en welzijn en zorg. Ook vanuit deze sociale basis worden inwoners verder geholpen in hun zoektocht naar zelfredzaamheid en betaald werk. Het Werkcafé kijkt direct naar wat iemand nodig heeft. Het werkt bovendien snel, want alle disciplines rond werk en re-integratie zitten onder één dak.
 

Vorige

Inburgeren